ABDULLAH ÇİFTÇİ: BÜYÜK BİR TÜRK İMPARATORLUĞUNUN GELDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM

15 Ekim 2024 - 18:23 | Güncelleme: 15 Ekim 2024 - 18:26

Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit ve Stratejist Abdullah Çiftçi, 7. Kayseri Kitap Fuarı'na konuk oldu. Birlikte bir konferans veren iki ünlü isim, katılımcıların sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Ortadoğu'da çıkacak olası bir savaşa hazır olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Stratejist Abdullah Çiftçi, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kayseri'den ve çevre illerden yoğun ziyaretçi çeken 7. Kayseri Kitap Fuarı, birbirinden ünlü isimleri konuk etmeye devam ediyor. Yaptıkları programların yanı sıra gündeme dair gelişmeleri değerlendirmeleri ile tanınan iki ünlü isim de geçtiğimiz gün fuarda bir konferans verdi. Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit ve Stratejist Abdullah Çiftçi, Türkiye'deki son gelişmeleri katılımcılara aktardı.
 
Soru-cevap şeklinde başlayan konferansta, 'Türkiye'nin Ortadoğu'da çıkabilecek bir savaşa hazır olup olmadığı' soruldu. Abdullah Çiftçi, gelen soruya "Ortadoğu'da büyük bir savaş çıkmaz. Risk var ama çıkmaz. Türk devleti de 15 Temmuz'dan sonra zaten bugünlere adım adım hazırlandı. Türkiye daha dün akşam 190 araçlık Suriye'nin kuzeyine takviye yaptı. Türkiye Katar'da üs kurdu, balistik füze denemeleri için Somali'de anlaşmalar yaptı. Türkiye Libya'da." ifadeleriyle açıklık getirdi.
 
"Türk Devletleri Teşkilatı, adım adım kurumsallaşıyor"
 
Türkiye'nin potansiyelinin içeriden çok bilinmediğine de değinen Abdullah Çiftçi, "İçerideki sade vatandaşlar, bizler Türkiye'nin askeri potansiyelini göremiyoruz. Dışarıda, büyük işler var. Bana Türkiye'yi tarif edin dediklerinde şöyle diyorum ben. Dışı eli yakar, içi beni yakar misali. Türkiye büyük bir ülke. Askeri olarak da İsrail'in Türkiye ile savaşacak kapasitesi de yok, potansiyeli de yok, cesaret de edemez zaten. Türkiye'nin şu an bir stratejisi var. Suriye üzerindeki bu denklemde önümüzdeki günlerde bazı hareketliliklerin olma ihtimali var. Irak da olabilir ama bu coğrafyada bu yüzyılda iki yıllık bir sıkıntı sonrası büyük bir Türk imparatorluğunun geldiğini söyleyebilirim. Bir tarafta Türk Devletleri Teşkilatı, adım adım kurumsallaşıyor, ordusu kuruluyor. Diğer tarafta bir musibet bin nasihattan yeğdir misali Ortadoğu'da yeni bir entegrasyon süreci var. Afrika'da yeni başlangıçlar var. Dünyada büyük ana oyuncu yatırımcıların yeni alanlara yatırımları var. Dolayısıyla Türkiye içeride sıkıntılarımız var ama dışarıda hazır olduğunu düşünüyorum. Savunma sanayii 24 saat vardiyalı çalışıyor." dedi.
 
ERTAN ÖZYİĞİT: TÜRK ORDUSU DÜNYADAKİ BÜYÜK ORDULARDAN BİR TANESİ
 Aynı soruya yanıt veren Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit ise, "Türkiye'deki insanlar maalesef Türk ordusunun gücünün farkında değiller. Bakın, öyle bir ordu düşünün ki dünyadaki ilk 6'ya giren büyük ordulardan bir tanesi. Ardından, İran, İsrail ile birleşse Suriye ve Irak'ı da koy. Bunun yanına ekstradan Yunanistan'ı da koy. Türk ordusu bu bölgenin hepsiyle savaşır. Tek şartla, İsrail nükleer silah kullanmadığı sürece. Çünkü nükleer silah var. Diyorlar ki İsrail Türkiye'ye saldıracak. Bunun imkanı yok. İsrail'in aklını peynir ekmekle yemesi lazım." dedi.
 
Konferansın ardından Ertan Özyiğit okurları için kitaplarını imzaladı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.