Ahmet Şimşirgil: Yeryüzü böyle bir imparatorluk görmedi!

13 Ekim 2024 - 17:36

7. Kayseri Kitap Fuarı'nda konferans veren Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti hakkında konuştu. Osmanlı Devleti'nin 22 milyon kilometreyi kapsayan alana yayıldığını anlatan Şimşirgil, dünyanın böyle bir imparatorluk görmediğini vurguladı.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı, birbirinden değerli yazarları konuk etmeye devam ediyor. Ziyaretçi akınına uğrayan fuarda, yazarların konferansları da yoğun ilgi görüyor. Geçtiğimiz gün konferans veren isimlerden biri de tarih alanındaki bilgileri ile geniş kitlelere ulaşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu. Şimşirgil'in konferansına da ilgi yoğun oldu. Tarihin birçok noktasına değinen ve katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı Devleti hakkında dikkat çeken söylemlere de yer verdi.
 
"22 MİLYON KİLOMETREYİ KAPSAYAN BİR HARİTA"
 
Osmanlı Devleti'nin başarılarını anlatan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Haritaya bakıyorum,
 22 milyon kilometreyi kapsayan bir harita. Dev gibi bir harita. Dünya, yeryüzü böyle bir imparatorluk görmedi. Böyle dededen, nineden de kalmadı. Kendilerine de verilmedi böyle bir ülkeyi. Herhalde Osmanlı, belki de dünyanın ikiyi, üçü geçmez. Bu şekilde başlayıp, büyük bir imparatorluk haline gelen iki ve ya üç imparatorluğu geçmez. Var mıdır, çok azdır. Yani Söğüt ve Domaniç'ten başlayacaksın, kolay değil, birinden almayacaksın. Orası da dededen, babadan değil. Geleceksin Söğüt ve Domaniç'te bir saltanat hareketin başlayacak ve 300 senede 22 milyon kilometreye çıkacak." dedi.