Avrupa ülkeleri geçiş yaptı! Türkiye'den eski düzende devam kararı!

27 Ekim 2024 - 15:13

Avrupa'da dün gece itibarıyla kış saati uygulamasına geçilerek saatler bir saat geri alındı. Bu değişiklikle birlikte Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkı ikiye çıkmış oldu.

Türkiye, 2016 yılından bu yana kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürüyor. Bu nedenle kış aylarında sabahları geç aydınlanma yaşanırken, öğrenciler ve çalışanlar uzun zamandır kış saatine dönülmesi yönünde taleplerini dile getiriyor. Ancak bu yıl da Türkiye’de kış saatine geçilmedi. Avrupa’da ise saatler geriye alındı, bu da Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkını ikiye çıkardı.

AVRUPA VE TÜRKİYE ARASINDA ARTIK 2 SAAT FARK VAR  

Dün gece itibarıyla Avrupa’nın büyük bölümünde kış saati uygulaması başladı. Saatlerin geri alınmasıyla Türkiye ve Avrupa arasındaki saat farkı iki saate yükseldi. Avrupa ülkeleri sabahları daha fazla gün ışığından yararlanabilmek için kış saatine geçiş yaparken, Türkiye 2016’dan beri kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürüyor.

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK YOK 
 
Çalışanlar ve öğrenciler tarafından kış saati uygulamasına dönülmesi yönünde yoğun talepler olsa da, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu yıl da değişiklik olmayacağını belirtti. Bayraktar, illerde mesai ve okul saatlerine yönelik düzenlemeler yapılabileceğini ekledi. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu doğrultuda 81 ile bir genelge göndererek ders saatlerinin düzenlenmesi için bazı illerde ders sürelerinde kısaltma yapılmasını sağladı.

KIŞ SAATİ UYGULAMASININ TARİHÇESİ  

Dünya genelinde yaz ve kış saati uygulamaları ilk kez 1916’da, 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya, Avusturya-Macaristan ve İngiltere gibi ülkeler tarafından enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanma amacıyla başlatıldı. Almanya, 1970’lerdeki petrol krizleri sırasında enerji tasarrufu amacıyla bu uygulamayı yeniden devreye aldı. Avrupa Birliği ülkeleri, 1996 yılından bu yana standart olarak yaz ve kış saati uygulamalarını sürdürüyor.