BÜYÜKŞEHİR HİZMETTE SINIR TANIMIYOR

23 Ağustos 2021 - 09:58

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın girişimleri ile Büyükşehir kentin sağlık, kültür ve turizm alanında önemli hizmetlere imza atıyor.

Büyükşehir Belediyesi, geçen günlerde dünyada benzeri olmayan Paleontoloji Müzesi ile Millet Kıraathanesi projesinin temelini attı. Bugün de iş insanı Saffet Arslan’ın da katkılarıyla Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Bakım Merkezi’nin temeli atılacak.
DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan 7.5 milyon yıllık fosillerin sergileneceği Paleontoloji Müzesi ile Millet Kıraathanesi projesinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, açık hava müzesi konumundaki Kayseri’de yürütülen kazı çalışmaları ile ilgili çok önemli bilgiler paylaşırken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de bu projenin turizm açısından müthiş bir çalışma ve getiri sağlayacağını söyledi.
ÖZHASEKİ’DE TÖRENE KATILDI
Eski Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşen temel atma törenine Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, rektörler, il müdürleri, Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ve çok sayıda davetli katıldı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK, DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Kayseri’nin paleontoloji ve doğa tarihi açısından çok önemli bir merkez olduğunu, burada Türkiye’de bir ilk olan, dünyada eşi benzeri olmayan buluntuları sergileyeceklerini ifade etti. Başkan Büyükkılıç’ın müze kurulmasında öncü olduğunu ifade eden Başoğlu, başta Büyükkılıç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
MÜZEYİ KORUMAYA ALDIK
Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kültür denilince adeta açık hava müzesi olan Kayseri’nin akla geldiğini belirterek, “Hizmetlerimizle, açılışlarımızla, temel atmalarımızla Kayseri’mizi günün koşullarına uygun, daha da yaşanabilir, beklentilere cevap veren anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Büyükkılıç, şu anda bulundukları müzenin Arkeoloji Müzesi diye nitelendirilen ve yaklaşık 60 yıllık geçmişi olan müze olduğunu söyleyerek, “Cumhuriyet döneminin önemli eseri olarak nitelendirilir. Bunu korumayı amaçladığımız, hem bu müzeyi bir fonksiyon yükleyerek Paleontoloji Müzesi’ne, hem de yanı başına Millet Kıraathanesi’ni ekleyerek buranın canlandırılmasına, şehrin göbeğinde, merkezinde böyle güzel çalışmayı yapan ekibimize teşekkür ediyorum” dedi.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, AÇIK HAVA MÜZESİ KAYSERİ’Yİ ANLATTI
Kayseri’nin bir açık hava müzesi olduğunu anlatan Başkan Büyükkılıç, yaptığı konuşmada Kayseri’yi adeta göz önünde canlandırarak şunları söyledi:
“Tüm ilçelerimizde tarihi doku ile bezenmiş bir görüntü söz konusu. Cumhuriyet Meydanı’na durup baktığımızda kalemiz var. Özhaseki bakanımıza hayata geçirdiği için teşekkür ediyoruz, her gün akşam doluyor, taşıyor, biz de etkinliklerimizle fonksiyonel hale getirip, şehrimize değer kattık. Aynı zamanda Arkeoloji Müze’miz de doluyor, taşıyor, herkes tarafından takip ediliyor. Meydan’da İstanbul’daki kapalı çarşıdan sonra Türkiye’mizdeki ikinci büyük kapalı çarşı olarak nitelendirilebilir. Biz bu açıdan önemsiyoruz. Yanı başında Cami Kebir ve Külliyesi, Pamukhan, Gönhan gibi hanlarımızı da esas alarak orada tarihi bir dokunun olduğunu, hamamlarımızın, medreselerimizin olduğunu paylaşıyoruz. Meydanımızda Hunat Hatun Külliyesi’ni hatırlıyoruz, dolaştığımızda Kurşunlu Camimizi, Cumhuriyet dönemi eseri Bürüngüz Camimizi, Roma Mezarı, yanı başında Sahabiye Medresesi, hemen yanı başında Selçuklu döneminin en önemli eseri tıp fakültelerinin 750-800 yıl önceki başlangıcını oluşturan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ya da Şifahanesi’ni hatırlıyoruz, Zeynel Abidin Türbesi’ni ya da benzerleri, bunları neden sayıyorum? Laf olsun diye Kayseri’yi bir açık hava müzesi olarak nitelendirmiyoruz. Kayseri’miz görmeye, gezilmeye ve araştırılmaya bir değer olarak çok şükür gün yüzüne çıkmış durumda. Bu yönde de nasıl daha katkı sağlarız diye ilçelerimizde dayanışma içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
AĞIRNAS VE BAĞPINAR’DA DA ÇIKIYOR
Başkan Büyükkılıç, fosiller ile ilgili kazıların sürdüğünü vurgulayarak sadece Kızılırmak havzasında olmadığını, Ağırnas ve Bağpınar bölgesinde de bu kazıların yapıldığını, oradan da bu eserlerin çıktığını paylaştı.
Millet Bahçesi projesinin de devam ettiğini, 1 milyon 260 bin metrekareli millet bahçesi içerisine Mimar Sinan Müzesi’ni, Kent Müzesi’ni, Mutfak Sanatları Merkezi ve Müzesi ile birlikte yeme içme mekanı ekleyeceklerini anlatan Büyükkılıç, Kayseri’nin ticaretin, endüstrinin merkezi olma yanında, tarihi dokusu ile birlikte sağlık turizminin merkezi, gastronomini merkezi anlayışı içerisinde olmaya devam ettiğini belirtti.
Başkan Büyükkılıç, bu proje ile Cumhuriyet döneminin 60 yıllık eserini koruyup, bu müzeye fonksiyon yüklemek ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millet Kıraathanesi projesinin en önemlisini hayata geçirmek olduğunu vurguladı.
“BİR ŞEHİRDE MÜZELER YAPILMAYA BAŞLANMIŞSA O ŞEHRİN GELİŞMİŞ VE KALKINMIŞ ŞEHİR OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki de turizm açısından müthiş bir çalışma ve getiri sağlamasını temenni ederek, “Bir şehirde kültür, sanat, estetik düşünülmeye başlanılmışsa, bu kaygılar ile hareket ediliyorsa, müzeler yapılmaya başlanmışsa o şehrin gelişmiş ve kalkınmış şehir olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
“BİZ ESER SİYASETİNİ ÖNEMSİYORUZ”
20 yıldır Türkiye’de sesiz bir devrim yaşandığını söyleyen Özhaseki, “Çok iş yaptık, yapmalıyız, bundan sonra daha fazlasını yapmalıyız. Aynen böyle devam edeceğiz. Biz eser siyasetini önemsiyoruz, eser ortaya bırakacağız. Değerli başkanıma, hocalarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 “KAYSERİ, 60 MÜZE YAPILABİLECEK KADAR ZENGİN BİR ŞEHİR”
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ise Paleontoloji Müzesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği Millet Kıraathanesi ile birlikte yapılmasını çok önemsediklerini ifade etti. Vali Günaydın, Kayseri’nin sadece 6 değil, 60 müze yapılabilecek kadar zengin bir şehir olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından dualar eşliğinde yaklaşık maliyeti 17 milyon TL olacak projenin, butona basılarak ilk temeli atıldı. (Kurum Bülteni)