Kayseri'nin 8 asırlık camisi, yıllar sonra aslına kavuştu!

29 Eylül 2024 - 13:47 | Güncelleme: 29 Eylül 2024 - 14:09

Kayseri'nin 8 asırlık tarihi mirası Cami Kebir'in üç kapısı, orijinaline uygun olarak restore edilip yerine monte edildi. El oyması işçiliği ile yapılan kapılar, 8 aylık bir süreç sonunda tamamlandı. Tarihçi Halit Erkiletlioğlu, projede 1 kapıdaki motiflerin 3 kapıya uygulandığını belirtti.

Kayseri'nin 8 asırlık tarihi mirası olan ve "ilk cuma camisi" olarak bilinen Cami Kebir'in üç kapısı, aslına uygun şekilde yeniden yapılarak yerine monte edildi. El işçiliği ile oyması yapılan bu kapılar, tam 8 ay süren bir süreç sonunda camiye takıldı. Montaj sırasında açıklamalarda bulunan Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, "1 kapıda olan motifleri 3 kapıya da uygulamak suretiyle mutlu sona geldik" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Tarihi Cami Kebir'in kapıları, uzun süren bir çalışma ile restore edildi. Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Aksoyak'ın katkılarıyla, caminin Ankara Etnografya Müzesi'nde bulunan orijinal kapısının incelenmesiyle başlatılan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan proje, nihayete erdi. Kahramanmaraş'ta el işçiliği ile yapılan kapıların montajı tamamlanırken, Erkiletlioğlu cami hakkında önemli bilgiler paylaştı. "Cami Kebir'in ilk adı 'Sultan Cami' idi ve Melik Muhammed Gazi tarafından 1134-1143 yılları arasında inşa edilmiştir. Kayseri'nin ilk Cuma camisidir ve bizim için çok değerli bir yapı. Bu eserin, iş makineleri olmadan, tamamen Sultan'ın kendi imkânları ile inşa edilmesi büyük bir başarıdır," dedi. Ayrıca, caminin 1205 yılında 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde bir tahribata uğradığını ve kuzey tarafına ilave yapılarak bir kapı açıldığını belirtti. Bu kapının zamanla yıprandığını ve defalarca değiştirildiğini de ekledi. Erkiletlioğlu, "İlk çıkan kapıyı 1923 yılında Ankara Etnografya Müzesi topladı ve iyi ki toplamış" ifadelerini kullandı.


Proje sürecine de değinen Erkiletlioğlu, "Bir yıl önce Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Aksoyak ile Ankara'ya gittik ve orijinal kapının birebir ölçülerini aldık. Proje yazıldı, Anıtlar Kurulu onayladı ve böylece bugün 1 kapıdaki motifleri 3 kapıya uygulayarak mutlu sona ulaştık. Kahramanmaraş'ta el oyması ile yapılan bu kapılar, yaklaşık 8 ayda tamamlandı" dedi.

Cami Kebir, Kayseri şehir merkezinde, Kapalıçarşı'nın hemen yanında yer almaktadır. 1135 yılında Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından inşa ettirilen caminin kuzey kapısının yanındaki kitabe, onarım kitabesidir. Yağıbasanoğlu Muzaffereddin Mahmud tarafından 1206 yılında gerçekleştirilen onarımın izlerini taşıyan bu kitabe, caminin kuzey duvarına yerleştirilmiştir. Kitabe üzerinde şu ifadeler yer alır: "Bu cami, Kılıçaslan oğlu, büyük Sultan Keyhusrev devrinde - Allah onun yardımını yüceltsin- H.602/M.1206 yılında Yağıbasanoğlu, Muzaffereddin Mahmud tarafından onarılmıştır."



İHA