Konya koşuyor Kayseri izliyor

22 Eylül 2020 - 11:42

Son yıllarda birçok bakan ve bir Cumhurbaşkanı çıkaran Kayseri, hemen her konuda Konya'nın gerisinde kalmaya devam ediyor. Özellikle tarımsal yatırımlarda ön plana çıkan Konya, ticaret ve sosyal yaşamda da Kayseri'yi solda sıfır bıraktı. Kayseri'de ise iş yapmak isteyen, çalışmak isteyen, şehri kalkındırmak isteyenlerin önü; bir şekilde kesilmeye çalışılıyor. İşte Kayseri ve Konya arasında kıyaslama yapıldığında, İç Anadolu'nun iki şehri arasındaki uçurum niteliğindeki farklar.

YÜKSEK HIZLI TREN
Kayserililerin en büyük rüyalarından biri olan, uzakları yakın eden, saatte 250 km’ye kadar hız yapabilen Yüksek Hızlı Tren; Konya’nın haricinde Yozgat ve Sivas gibi illerde de mevcut. Ancak Kayseri, siyasette güçlü olmasına rağmen, bu hizmete bir türlü kavuşamadı. Konyalı vatandaşlar, İstanbul’a YHT ile 4 saat 20 dakikada giderken, Kayserili vatandaşlar otobüs ile 13 saat yollarda çile çekiyor.
KONYA’DA KOP, IPARD VAR
Kısaca KOP olarak bilinen Konya Ovası Projesi, Konya’nın en büyük yatırım araçların biri olarak göze çarpıyor. KOP hem tarıma destek veriyor hem de sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Çiftçilere sağladığı birçok ekonomik destek, yatırım ve eğitim programları ile ön plana çıkan KOP, hükümlüler için de harekete geçti. Proje ile hükümlüler, mantar yetiştirerek hem meslek öğreniyor hem de tahliye sonrası iş sahibi olabilmenin avantajını yaşıyor. Öte yandan, şehrin önde gelen yatırım araçlarından biri olan IPARD ile AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılması sağlanarak, tarıma katkı sunuluyor. Kayseri’de de birçok tarımsal ürün olmasına ve bölgeye has yetişmesine rağmen, tarımsal kalkınma açısından alınan dişe dokunur herhangi bir destek yok.
TARIMSAL ÜRÜNLERE DESTEK VERİLMELİ
Kayseri’de birçok tarımsal ürün, kendine has özellikleri ile ön plana çıkıyor. Örneğin; Yahyalı elması ve kirazı, İncesu üzümü, Bünyan gilaburusu ve Tomarza kabak çekirdeği bu ürünlerden sadece birkaçı. Ancak, Kayseri’deki siyasi anlayış sadece politika üzerinden yürütüldüğü için, şehir bu konuda biraz geri kalmış durumda. Kayseri’nin bu ürünlerle ön plana çıkması, şehrin ekonomisini de oldukça rahatlatacak bir unsur olarak göze çarpıyor.
KONYA OSB’Sİ YATIRIM İÇİN VAR
Konya Organize Sanayi Bölgesi yapılan araştırmalara göre; yatırımı ve istihdamı ön planda tutan bir yönetim anlayışı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Konya OSB’de yatırım yapmak, fabrika kurmak ve istihdama katkı sunmak amacıyla üretim yapmak isteyen bir sanayici, OSB tarafından destekleniyor ve kuruluş işlemlerinde kolaylıklar sağlanıyor. Ancak, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nden bu şekilde bahsetmek çok da mümkün değil. Kayseri OSB yönetimi, özellikle son zamanlarda adından skandal olaylarla bahsetmesinin dışına bir türlü çıkamadı. Kayseri’de yatırım yapmak isteyen bir sanayicinin ise; yüksek fiyatlarla arsa aldıktan sonra yatırım maliyetleri de eklendiğinde, elindeki işletme sermayesi tükeniyor. Daha sonra, işletmesini yürütmek için kredi yollarına başvuran sanayici, son olarak da hayatın acı gerçekleri ile yüzleşiyor.