"Milletvekilleri ilgilenmiyor, sahipsiziz!
Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgının ekonomik etkileri bir bir çözüme kavuşmaya başladı. Düğün sektörü, halı saha sektörü, kahvehaneler derken eğitim sektöründen en çok yara alan meslek grubu da servis işletmecileri oldu. Okulların açılması 1 ay daha ertelendi. Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkan Ay, servisçi esnafının zor günler geçirdiğini, Kayseri milletvekillerinin ise kendileri ile ilgilenmediğini söyledi. İşte esnaf odası başkanı Yavuz Ay’dan çarpıcı açıklamalar.
GELİR YOK, GİDER ÇOK!
Pandemi sürecinin baş gösterdiği günden bu yana servisçi esnafının arabanın marşına basamadığını söyleyen Başkan Ay, “Bu konuda hükümeti, Milli Eğitim Bakanımızı ya da Sağlık Bakanımızı eleştirmek gibi bir derdimiz yok. Burada sadece esnafımızın beklentilerini ifade etmek istiyoruz. Virüs çıktıktan sonra, ikinci aydan beri esnaf sanatkarımız aracın marşına basmıyor, gelir elde edemiyor. Net söylüyorum, ikinci aydan dokuzuncu aya kadar, para kazanamayacak. Evine 1 kuruş dahi gelir getiremeyecek esnaf grubunu temsil ediyoruz. Biz devletine vergisini veren, devletin istemiş olduğu evrakları sağlayan, her türlü yapılanmaya devletin istediği şekilde uyan bir esnaf grubuyuz. Hal böyleyken bu tip dar zamanda beklentimiz, devletimizin yanımızda olmasıdır. Maalesef esnafımızın geliri olmadığı gibi gider kalemleri de devam ediyor. Bandrol ödemelerimiz, araç sigortalarımız, uygunluk belgelerimiz, hatta yerelde büyükşehir belediyemizden almış olduğumuz yıllık araç vizeleri de devam ediyor. Daha da önemlisi bu esnafın BAĞ-KUR ödemesi var. Esnafımız aylık bin 100 TL’ye yakın BAĞ-KUR ödemesi yapıyor” dedi.
“ESNAF NE YESİN, NE İÇSİN?”
Okullar açıldığı zaman, servisçi esnafının 1 yıla yakın süredir çalışmamış olacağını vurgulayan Başkan Ay, “Bakanımız 9’uncu ayın 21’inde okulların açılacağını ifade etti ancak, arkadan gelen risklere baktığımız zaman kaybolmuş bir sezon daha görünüyor. Bakanımız okulları 21 Eylül’de kademeli olarak açacağız dedi. Soru basit, 1 yıla yakındır 1 kuruş dahi gelir elde edemeyen esnafımız neyle geçinsin, ne yesin, ne içsin? Devletten beklentimiz şudur; esnafımızın giderlerinde bir kolaylık sağlanmalıdır. Devletimiz hazine tarafından, esnafımızın BAĞ-KUR giderlerini karşılayabilir. Araç bandrolleri bir sonraki yıla ertelenebilir. Araç sigorta poliçeleri yine hazine tarafından 1 yıl uzatılabilir. Bunlar çok zor şeyler değil. Yerelde de servis vize ücretleri 1 yıl ötelenebilirdi. Bunu daha önceki dönemde yaptık” ifadelerini kullandı.
KAYSERİ MİLLETVEKİLLERİ İLGİLENMEDİ
Esnafın çektiği sıkıntılarla ilgili Kayseri’nin tüm milletvekillerine ulaştıklarını söyleyen Başkan Yavuz Ay, “Biz sadece basın aracılığıyla konuşmadık. Ben, Kayseri’de ‘milletin vekili’ olan tüm yetkililerimizin tamamına da yazılı olarak esnafımız adına yazı gönderdim. Burada ifade etmiş olduğum taleplerin hepsini dile getirdim. Ama hiçbir tanesi, tekrar geri dönüş yapma lüzumu dahi görmedi. Sadece CHP Milletvekili Çetin Arık ile telefonda görüşebildim. Ondan da daha sonra bir ses çıkmadı. Bu insanlar, Ankara’da meclis kürsüsünde. Sayın vekillerimiz yazıyı ellerine aldıklarında en azından özel kalemine ya da danışmanına 1-2 çift satır yazın veya bir telefon açalım diyebilirlerdi” dedi.
“ARSA TİCARETİ İLE ANILIYORLAR!”
Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne de bir atıfta bulunan Başkan Ay, “Bu konuda bana en büyük desteği vermesi gereken, esnafın adına Esnaf Sanatkarlar Birliği’dir. Ama maalesef esnaflar birliği son günlerde, arsa ticareti ile ilgili seslerini duyuruyorlar. Biz isterdik ki esnaf ve sanatkarın yanında, esnaflar birliği olsun, federasyon olsun, konfederasyon olsun. Ama ben hiçbir yetkiliden servisçi esnafıyla alakalı tek kelam edildiğini duymadım. Biz kendi kendimize bağırıyoruz, sesimiz boğaz köprüden öbür tarafa gitmiyor” dedi.
“SAHİPSİZİZ!”
Esnafın çektiği problemlerin çok ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Başkan Ay, “Yetkilere sesleniyorum, 1 yıl sonra bu esnaf ve sanatkarımızı bulabilecek misiniz? Çok zor! Düşünün, bir taraftan borç ödeme derdinde, diğer taraftan da evini geçindirme derdinde. Ben kıyaslama falan yapmıyorum kimse yanlış anlamasın ama Milli Eğitim Bakanımız öğretmenlerini düşünüyor. Okullarımız kapandı, öğretmenlerimiz maaşlarını almaya devam etti. Hatta bakanımız, sizlere ek ders ücretlerini dahi vereceğiz dedi ve verdi. Doğru olan da buydu. Camiler ibadete ara verdi ama imamlarımız maaşını aldı. Herkes maaşını aldı ama sıkıntı çeken esnaf oldu. Net bir şekilde söylüyorum. Sahibimiz yok! Sahipsiziz. Zannedersem ya servisçi bir bakanımız olacaktı ya da bilim kurulda 2-3 tane servisçiyi oraya monte edebilmiş olsaydık belki herhalde bu kadar sıkıntı yaşamazdık” ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet SARIKUŞ