Örgüt lideri berber çıktı! 76 kişi gözaltına alındı!

10 Ekim 2024 - 10:41

Diyarbakır'da bir berberin liderliğindeki suç çetesi, Türkiye genelinde 1.500 kişiyi 1.2 milyar lira dolandırdı. Nevşehir merkezli operasyonlarda 76 kişi gözaltına alınırken, şüphelilerin kripto paraları soğuk cüzdanlara aktardığı belirlendi.

Diyarbakır’da berberlik yapan bir kişinin liderliğini üstlendiği suç örgütü, Türkiye genelinde yaklaşık 1.500 kişiyi 1.2 milyar lira dolandırdı. Nevşehir merkezli yürütülen operasyonda, 19 ilde 95 adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi ve 92 şüpheliyi yakalamak için harekete geçildi. Operasyon sonucunda 76 şüpheli gözaltına alındı.



Olayın detaylarına göre, dolandırıcılar Nevşehir’de yaşayan bir kişiye WhatsApp üzerinden Endonezya’ya ait bir +62 numarasından "Görev yaparak para kazanmak ister misin?" şeklinde bir mesaj gönderdi. Mesajda, Google Haritalar’da işletmelere yorum yaparak 50 TL kazanma vaadi vardı. İlk görevleri yerine getiren kişinin hesabına para yatırarak güven sağlandı. Ancak kazançların devam etmesi için VIP gruba katılması gerektiği ve bunun için para yatırması gerektiği bildirildi. Mağdur kişi VIP üyeliği kabul ederek, farklı banka hesaplarına toplamda 259 bin 800 TL yatırdı. Dolandırıcıların sürekli para talep etmesi üzerine, kişi dolandırıldığını fark ederek Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu.

Nevşehir Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, dolandırıcılık faaliyetini incelemeye alarak paranın kripto borsalarına aktarıldığını ve ardından soğuk cüzdanlara transfer edildiğini tespit etti. Çetenin liderinin Diyarbakır’da berberlik yaptığı belirlendi. Aynı yöntemle 12 kişinin daha dolandırıldığı ve mağdurlardan toplanan toplam 811 bin TL’nin aynı soğuk cüzdana gönderildiği ortaya çıktı.



Yaklaşık 16 ay süren teknik ve fiziki takip sonucunda, “suç örgütü kurma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir gibi birçok şehirde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlar sonucunda 76 şüpheli gözaltına alınırken, 8 kişinin yurt dışında olduğu belirlendi. Firari 8 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Operasyonlarda çok sayıda banka ve kredi kartı, dijital materyaller, 3 adet silah ve 396 adet fişek ele geçirildi.