Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan domuz eti ile ilgili açıklama geldi!

10 Ekim 2024 - 09:50

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin köftesinde "domuz eti" tespit edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, denetimlerde tespit edilen uygunsuzlukların teknik süreç tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin pişmiş köftesinde "domuz eti" tespit edilmesi ve firmanın adının uzun süre kamuoyuna açıklanmamasıyla ilgili bir bilgilendirme yaptı. Bakanlık, "Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde" 8 binden fazla gıda denetçisiyle yapılan rutin ve anlık denetimlerde karşılaşılan tüm uygunsuzlukların, teknik süreç tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Bir yemek zincirinin şubelerinde yapılan denetimlerde pişmiş köftelerde "domuz eti" bulunması, kamuoyunda büyük tepki topladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, firmanın isminin açıklanmasının gecikmesi üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde Bakanlığımızın temel görevleri arasındadır. Bu kapsamda, tüketicilerin ve üreticilerin haklarını koruma sorumluluğumuz vardır. Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde, rutin ve anlık denetimlerde tespit edilen tüm uygunsuzluklar, teknik süreçler tamamlandıktan sonra paylaşılmaktadır. Eğer uygunsuzluk tespit edilirse, ürün toplatma, idari para cezası ve üretimin durdurulması gibi yaptırımlar uygulanmakta, insan sağlığına tehdit oluşturan durumlarda ise suç duyurusunda bulunulmaktadır. Anayasamızın 125. maddesi gereği, bu işlemler yargı denetimine tabidir ve alınan yargı kararları tüm idari birimler için bağlayıcıdır. Bakanlığımız, kamu sağlığını koruma görevini bu ilkelere sadık kalarak kararlılıkla sürdürecektir.”

İHA