Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin: Saltanat sona ersin

06 Temmuz 2020 - 23:58

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, gündemde geniş yer tutan çoklu baro sistemi kanununu desteklediğini ifade ederek, bu kanunun bununla da kalmayıp tüm odalarda çoklu sisteme gidilmesi gerektiğini söyledi. İşte Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin'den gündeme bomba gibi düşecek açıklamalar.

Barolarda çoklu sisteme geçilmesini içerek kanun teklifi meclisten geçti. Konuyu gündemine alan Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu işin baro ile sınırlı kalmamasını ve tüm odalarda çoklu sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mahmut Şahin, gazetemize özel röportaj verdi. Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin’in açıklamaları, gündemde uzun süre yer tutacağa benziyor.
“ODALARIN ÇALIŞMADIKLARINI BİLİYORUM”
Barolarda yapılması planlanan çoklu sisteme geçiş düşüncesinden yola çıkarak odalarda da aynı sistemin uygulanması gerektiğini söyleyen Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Ben bu fikri barolar özelinde değil, tüm odalarla ilgili olmak kaydıyla yıllardır söylüyorum. Odaların çalışmadıklarını biliyorum. Hiçbir odanın planla-projeyle göreve gelmediğini, esnafa dönük bir faaliyetinin olmadığını da biliyorum. Tamamen siyasi desteklerle, belli bir siyasi partinin gücünü arkasını alarak, bunu da üstüne basa basa ‘Biz bu siyasi partideniz’ diyerek bu meslek odalarında seçimlere giriyorlar. Seçimden sonra da hiçbir faaliyet yapılmadan esnafın ya da sanayicinin, o meslek grubuna herhangi bir faaliyet yapılmadan, sadece siyasi açıklamalar, siyasi destekler yapılıyor. Bu da Türkiye adına, geleceğimiz adına hiç iyi bir sonuç getirmiyor” dedi.
“SİYASİ DESTEK İÇİN KURULAN MESLEK ODALARI HALİNE GELİYORLAR”
Meslek odalarının, o mesleğe mensup insanlara hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Meslek odalarının, kendi sorunlarını dile getirmesi ve meslekte olan insanların beklentilerini karşılaması gerekir. Fakat bu meslek odaları, sadece siyasi destek için kurulan meslek odaları haline geliyorlar. Ben bunu hiçbir ayrım yapmadan söylüyorum. Sanayi odaları, ticaret odaları, hükümete muhalifliklerinden dolayı bilinen barolar, Tabipler Odası, Mimarlar Odası dahil. Ama ben isterim ki; Bu odalar, bu birlikler birtakım projelerle, yapılan birtakım çalışmalara karşı olmalarıyla bilinsinler. Mimarlar Odası diyorum belli bir siyasi parti akla geliyor. Tabipler Odası diyorum belli bir siyasi parti akla geliyor. Ticaret Odası diyorum belli bir siyasi parti akla geliyor. Sanayi Odası diyorum yine aynı. Halbuki bunlar oda, meslek grupları” dedi.
“ODALARDA ÇALIŞAN TEK YER VEZNE”
Bir esnaf ya da meslek erbabının, odalara veya birliklere üye olma zorluluğunun kalkması gerektiğini söyleyen Mahmut Şahin, en azından bu işin alternatifi olmalı dedi. Şahin, “Zorunlu üyeliğin kaldırılmasını ben yıllardır söylüyorum. Bir esnaf, sanayici ya da herhangi bir meslek erbabı o odaya üye olmak zorunda olmasın ya da alternatifi olsun. ‘Ben 1 No’lu odayı beğenmiyorum, 2 No’lu oda daha iyi çalışıyor. Ona üye olmak istiyorum, aidatlarımı da ona vermek istiyorum’ diyebilmeli. Fakat yasal olarak bu aidatlar alınıyor. Ben ara ara odalara gittiğimde gözlemliyorum. Çalışan tek yer vardır veznedir. Millet oraya para yatırır. Çünkü oraya para yatırmazsa, başka işleri yapılmaz. Harcanan paralara ve yapılan faaliyetlere bakın, hangisi meslek odasının sorunlarıyla alakalı?” dedi.
“REKABET OLMALI”
Barolarda uygulanması planlanan çoklu baro sisteminin diğer odalara da uygulanması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Başkan Şahin, “Barolarla ilgili nasıl 5 bin avukata 1 baro, 10 bin avukata 2 baro sistemi düşünülüyorsa diğer odalar için de alternatif getirilmeli. Aynı şey, 5 bin esnaf için 1 oda, 10 bin esnaf için 2 oda şeklinde uygulanabilmeli. Bir odanın çalışmasını beğenmeyen 5 bin kişi birleşip ikinci bir oda kursunlar ve bir rekabet olsun. Daha iyi çalışsınlar. İkinci baro, hukuk adına daha güzel açıklamalar yapsın. Baroların en büyük problemi, bir avukatı şikayet ederken sizden para istemesi. Ayıp yahu. Hukukçusunuz siz. Bir insan, bir insanı şikayet ederken para istenir mi? “Bana 250 lira para vermezsen, o avukatla ilgili şikayet başlatmam” deniyor. Bunlar sorun. Bu sorunları çözmek dururken, “ikinci baro olmasın” diyorlar. Neden? Bu saltanat isteği neden? Ben bir sendikacıyım ve 4 tane konfederasyon var. “Diğerleri kapatılsın, sadece ben olayım” diyebilir miyim? Sendikacılığı herkes anladığı dilde yapıyor. Kimisi sarı yapıyor, kimisi kara yapıyor, ben de ‘beyaz yapacağım’ dedim. Öteki kapatılsın ne demek? O yanlış yapacak ki benim doğruluğum ortaya çıksın. Barolarda da böyle diğer odalarda da böyle. Alternatif olmalı ki çalışmalar olsun, insanlar tercih edebilsinler” dedi.
SALTANAT BİTMELİ
Odalar ve barolar dahil, hepsinde saltanat olduğunu söyleyen Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bizde bir saltanat aşıklığı var. ‘Ben buraya geleyim, her türlü lüksü yaşayayım, hiç kimse benden hesap sormasın, siyasetle de iyi geçineyim, o da bana dokunmasın, burada kalayım’ düşüncesi var. Bu saltanat sona ermeli. Yanlış yapanı bırakın da eleştirelim. Ben iki baro olayını destekleyince, ‘Bizi diğerleriyle karıştırmayın’ diyorlar. Hayırdır, senin üstünlüğün ne? Eğer eğitimli olarak kendinizi üstün görüyorsanız, şunu diyebilirsiniz; ‘2 değil 20 tane olsun. Çünkü biz adalet adamıyız, hepimiz okumuş-yazmış insanlarız, biz siyasetin boyunduruğunda kalmayız. Biz adalet dağıtırız’ deyin. İtirazların sebebi, tamamen siyasi. O gücün siyasi parti değiştirmesi. Ben bunu Tüm-İş Konfederasyonu’nda yaptım. Hiçbir siyasi partiyle bağım yok. Siyaset ayrı, sendikacılık ayrı. Zorlanıyorum, baskı görüyorum ama yapıyorum. Buyurun, siz de yapın” dedi.
Haber: Ahmet SARIKUŞ