Virüsten bir kişi ölür, açlıktan herkes ölür
Tüm dünyaya adeta ışık hızıyla yayılan koronavirüs salgını, sağlıktan öte ekonomik tehditlerini insanların üzerine salmaya başladı. Birçok ülkede üretim durdu ya da yavaşladı. Ekonomideki düşüş, gelişmiş ülkeleri bile olumsuz anlamda etkiledi. Bu durumu değiştirmek ise bizim elimizde.
EKONOMİK TEHDİT
Koronavirüs salgını tüm dünyayı sarmış durumda. Türkiye’de de karantina ve pozitif vakalar son zamanların zirvesine çıktı. Dünyanın büyük fabrikalarında üretim yavaşladı, durma noktasına geldi. Ekonomik tehditler, her haneyi etkisi altına almaya başladı. Ekonominin kanaat önderleri, üretim vurgusu yapmaya başlasa da virüs tehdidi bu vurguların gündeme gelmesini bile engelliyor.
HER ŞEY BİZİM ELİMİZDE
Bakanlıklar başta olmaz üzere; valilikler, belediyeler ve ilgili kamu kurumları insanları sürekli uyarmaya dikkat etti. Virüsün ortaya çıkmasından bu yana; maske, mesafe ve temizlik kuralları insanlara sürekli hatırlatıldı. Uyarılar sık sık yapılmasına rağmen, vaka sayıların kısa vadeli düşüşlerin haricinde etkili bir düşüş henüz görülmedi. İnsanlar ise ne maske ne de mesafe kurallarını tam olarak uyguladı.
AÇLIK HERKESİ ÖLDÜRÜR
7,5 milyarlık nüfusa sahip olan dünyada, koronavirüse bağlı ölüm sayısı, henüz 1 milyonu bile bulmadı. Yaklaşık 1 yıldır insanlığı tehdit eden bu virüs yüzünden, şimdiye dek 822 bin kişi hayatını kaybetti. Oysa; sadece Türkiye’de, 1 yıl boyunca koronavirüs haricinde ölüm sayısı 500 bine yakın. Dünyada 24 milyon kişinin yakalandığı koronavirüs iyileşen sayısı 15,6 milyon, ölüm oranı ise yüzde 3 dolaylarında.
Ancak; ekonominin yavaşlaması, üretimin durması tüm insanlığı açlıkla tehdit edebilir. Bu durum da içinden çıkılmaz, daha çaresiz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sonuç olarak virüsten 1 kişi, açlıktan herkes ölür.