2017 yılından beri değişime giren sürücü belgeleri (ehliyet) dijital bir hal alarak çipli kredi kartına benzer bir hal almıştı. 2017 yılından bu yana ehliyetini yenileyen milyonlarca vatandaşın yanı sıra, bir o kadar da ehliyetini henüz yenilemeyen vatandaş var. Ehliyetini yenilemeyen ve 2020 yılına girmeden yenilemek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden ehliyet yenileme için geçerli evrakları araştırmaya başladı.
EHLİYET YENİLEME EVRAKLARI NELER?
Ehliyet yenilemesi için gerekli olan evraklar;
Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)
Eski sürücü belgeniz (eski ehliyetiniz)
Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu
2 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi
EHLİYET YENİLEMESİ İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?
Ehliyet yenilemesi yapmak için randevu alma zorunluluğunuz yok. Ancak sıra beklemek istemeyen vatandaşların randevu sistemine girerek randevu alması ve alınan randevu gününde ve saatinde randevu aldığı kurumda bulunması, vatandaşların yararına olacaktır. Ehliyet yenileme işlemi yapmak için https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al adresine tıklayarak randevu alabilirsiniz.
Ehliyet yenileme işlemleri eskiden sadece emniyet müdürlüklerinde yapılıyordu. Ancak yeni alınan kararla birlikte, artık nüfus müdürlüklerinden de ehliyet yenileme işlemleri yapılabilmektedir.
EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Eski tip ehliyet belgelerini çipli olarak yenileme ücreti Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL’dir.
Eski tip ehliyetlerini kaybeden ya da çaldıranların yeni ehliyet çıkarma ücreti: Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL’dir
2019 yeni tip ehliyet belgesini herhangi bir sebepten dolayı yenileme ücreti Polis Vakfı Ücreti: 30 TL + Değerli Kağıt Bedeli: 166 TL = 196 TL
Not: Yeni döneme ait çipli sürücü belgesini herhangi bir sebeple yenilemek isteyenlerin yani soyadı değişikliği, yıpranma, kayıp, çalıntı, vs. gibi işlemler için ödeyecekleri ücretlerdir. Toplamda 196 TL'dir.
EHLİYET DEĞİŞTİRMEDE SON TARİH NE ZAMAN?
2017 yılı sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu düzenlemeyle yeni çipli kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi ve gözler şimdi sürenin ne zaman biteceği tarihte. Yeni çipli ehliyete geçmek için tanınan son başvuru süresi ise 31 Aralık 2020'de doluyor.
Ehliyet yenileme için gerekli belge ve evraklar neler? Eski ehliyetler ne kadar geçerli? Yenileme ücreti ne kadar?
Yeni yıl gelmeden önce ehliyetini yeniletmek isteyen vatandaşlar, ehliyet yenileme için gerekli evrakların neler olduğunu internet üzerinden araştırmaya başladı. Peki, ehliyet yenileme için gerekli evraklar neler? Hangi evraklar gerekli, eski ehliyetler ne kadar süre geçerli olacak ve yenileme ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde…
23 Aralık 2019 - 12:42 - Güncelleme: 23 Aralık 2019 - 12:43
YORUMLAR