500’den fazlası kayıtsız olmak üzere yaklaşık bin 200 Suriyeli mültecinin ikamet ettiği Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Gülük Mahallesi’nde 120’den fazla da Suriyeli esnaf bulunuyor. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı gibi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de Arapça tabelaların birçoğunu kaldırmasına rağmen Suriyeli mültecilerin işlettiği iş yerlerinin bir kısmında hala Arapça tabela yer alıyor. Öte yandan Suriyeli esnaflar, iş yerlerinin önünde bulunan kaldırımları meyve kasaları ve çeşitli malzemelerle işgal ediyor.
Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Gülük Mahallesi, hem Arapça tabela kirliliğine, hem çevre kirliliğine hem de gürültü ve görüntü kirliliğine teslim olmuş durumda. Mahallede Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye mülteci olarak gelen bin 200’den fazla insan yaşıyor. Suriyeliler, mahalleyi görüntü, gürültü ve çevre kirliliği ile adeta tehdit ediyor.
Yaşanan bu gelişmelere kayıtsız kalmayan Gülük Mahalle Muhtarı Mahmut Turhan gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Turhan, Suriyelilerin mahallelerine yerleştikten sonra mahallenin çehresinin olumsuz anlamda çok değiştiğini, mahalle sakinlerinin de bu durumdan mustarip olduğunu söyledi. Muhtar Turhan, “Suriyeliler mahallemize yerleşmeye başladıktan sonra, çiçek gibi olan mahallemiz adeta çöplüğe dönüştü. Esnaflık yapan Suriyeliler kaldırımları meyve kasaları, masa-sandalye gibi malzemelerle işgal ediyor. Neredeyse bir insanın yürüyebileceği bir mesafeyi bile bırakmıyorlar. Yaşadığımız sıkıntı sadece çevre kirliliği değil. Astıkları Arapça tabelalarla görüntü kirliliğine de sebep oluyorlar. Türkiye’de mi yaşıyoruz başka bir memlekette mi anlamakta güçlük çekiyorum. Ayrıca bu insanlar genellikle gündüzleri uyuyup geceleri uyanık duruyorlar. Bu durumda da gece çok fazla gürültü yapıp mahalle sakinlerimizi rahatsız ediyorlar.” dedi.
ÇOĞUNUN RUHSATI YOK!
120’nin üzerinde Suriyeli esnafın bulunduğu Gülük Mahallesi’nde, 70’in üzerinde iş yerinin ruhsatı da yok. Derme çatma mekanlarda gıda maddeleri satan Suriyeliler, kendi memleketlerinden getirdikleri ve denetimden geçmeyen gıdaları da buralarda satışa sunuyorlar. Muhtar Turhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise, “Suriyeli mültecilerin çalıştırdıkları iş yerlerinin ruhsatı yok. Olanlar da Türk vatandaşının üzerine kayıtlı. Belediyelerimiz ve kaymakamlığımız üzerine düşen görevi yapıyor. Bu insanların daha detaylı bir denetime tabi tutulması gerekiyor. Biz, bu insanlar ruhsatlı bir şekilde çalışsınlar istiyoruz. Sattıkları ürünlerin standartlara uygun olup olmadığına bakılmasını istiyoruz.” dedi.
Haber: Ahmet SARIKUŞ
Gülük Mahallesi İçler Acısı
500’den fazlası kayıtsız olmak üzere yaklaşık bin 200 Suriyeli mültecinin ikamet ettiği Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Gülük Mahallesi’nde 120’den fazla da Suriyeli esnaf bulunuyor.
05 Ağustos 2019 - 10:38
YORUMLAR