Korsan taşımacılıkla yaptığı mücadele ile bilinen Oda Başkanı Yavuz Ay, “Korsan taşımacılığın şu anki durumunu tabir etmek gerekirse rüyada çığlık atıyor gibiyiz, yerde patinaj yapıyoruz ve iğnenin ucu kadar bir yol alamadığımızı düşünüyorum. Kayseri’de korsan taşımacılık önlenmiyor. Özel İzin Belgesi saçma sapan bir belge ve kötüye kullanılıyor. Belge sayesinde ticaret yapıyorlar, para kazanıyorlar.” dedi.
Gazetemize oda çalışmaları ve izlenen yol hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Ay, “Korsan taşımacılığın şu anki durumunu tabir etmek gerekirse rüyada çığlık atıyor gibiyiz, yerde patinaj yapıyoruz iğnenin ucu kadar bir yol alamadığımızı düşünüyorum. Aslında konu çok basit ve sıradan. Sadece yetkili kişi ve birimlerin telsiz mandalına basıp, korsan taşımacılıkla mücadele edin demesidir. Özellikle bakanlık nezdinde, İç İşleri Bakanımızın bu konuda Temmuz ayının içinde net bir talimatı var. Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile tüm il emniyet müdürlüklerine göndermiş olduğu bir yazı var. Sayın İç İşleri Bakanımız korsan taşımacılığa hiçbir şartta müsaade edilmemesi gerektiğini altını çizerek ifade etmiş. Özellikle servisçiler odası yönetiminin idarelerinin bu konuyla alakalı serzenişine kulak verilmesi gerektiği, onların yapmış olduğu şikayet ve bildirilerine öncelik verilmesi gerektiği konusunda bir talimatı var. Ama maalesef şehrimizde her platformda, her uzatılan mikrofonda bunu dile getirmemize rağmen bilmediğimiz bir sebeple korsan taşımacılığın önüne geçilmiyor.” dedi.
“PROJEMİZİ SUNDUK”
Korsan taşımacılığın önüne geçmek adına projelerinin olduğunu söyleyen Başkan Ay, “Bunu çözmek için ulema olmaya, çok zeki olmaya gerek yok. Sayın İl Emniyet Müdürümüze de Sayın Valimize de yapmış olduğumuz bir teklif vardı. Şehrimizdeki organize sanayi bölgelerinin toplam 3 ya da 4 tane girişi var. 4 girişe kontrol noktaları konulur, bu girişlere birer tane güvenlik görevlisi tahsis edilir ve güvenlik kameraları takılır. Trafik akışı seri şekilde devam eder. Sadece ticari minibüsler girerken önceliğimiz korsanla mücadele ise ‘P’ plakası olmayan araçlar durdurulur. Evraklarına bakılır. Bu uygulama 1 ay yapılır ve şehrin gündeminde korsan taşımacılık diye bir kavram kalmaz.” İfadelerini kullandı.
“DENETİM OLURSA KAYSERİ KAZANIR”
Yapılan bu uygulama neticesinde Kayseri’nin de kazançlı çıkacağını söyleyen Başkan Ay, “Peki, bu uygulama ile şehir ne kazanır? Biz, P plakalı servis araçlarımızın plakalarını Büyükşehir Belediyemizden ihale ile aldık. En son yapılan ihalede Sayın Çelik Başkan döneminde yanılmıyorsam 44 bin artı K.D.V.’ye satılmıştı. Bugünün şartlarında piyasa değeri belki 70 bin liraları bulur. Şimdi sayıları bizim esnafımızdan fazla olan korsan taşımacılık yapan plakalar var. Vatandaş gidiyor. Genellikle 2’nci el minibüs piyasasının olduğu Gaziantep’ten, Kahramanmaraş’tan rahat bir şekilde minibüsünü alıyor. Ne belediyeye ne emniyete bağlı olmadan, hiçbir evrakı olmadan bu taşımacılığı yapıyor. Adam 27 plakalı arabayı alıyor, bırakın P plakayı 38 plaka yapma ihtiyacı dahi hissetmiyor. Ben iddia ediyorum. Kontrol noktaları OSB girişlerinde 15 gün uygulansın. Büyükşehir Belediyesi’nde P plaka istiyoruz diye en az 300 tane dilekçe olacak. Özel izin belgesinden de 10’ar bin lira para alınsın. Yapan yapmayan belli olsun. Bu da belediyeye gelir olsun. Belediye bizden alıyor bu paraları. Özel izin belgelerinden de alsın. O zaman Kayseri kazanır.” dedi.
“ŞİKAYETLERİMİZDEN SONUÇ ÇIKMIYOR”
Konuyla alakalı sıkıntıları ve şikayetleri her ortamda sık sık dile getirdiklerini söyleyen Başkan Ay, “Bir gün sabah organize sanayi bölgesindeki bir noktaya durun. P plakalıdan çok sivil plakalı araç geçiyor. Özellikle altını çizerek söylüyorum. Sayıları bizim araçlardan daha fazla. Biz de bunu televizyonlarda, gazetelerde sizin aracılığınızla defalarca söylüyoruz. Sosyal medyada sayısız defa paylaşım yapmışız. Yetkililere resmi olarak da gayri resmi olarak da defalarca bildirmişiz. 3 bin kişilik bu örgüt, trafikle alakalı bir derdi varsa nereye gidecek? Önce Trafik Şube Müdürü’ne gidecek. Sonra İl Emniyet Müdürü’ne gidecek. Çözüm bulamıyorsa Vali Bey’e gidecek. Hepsine de gitmişiz. Derdimizi anlatmışız ama maalesef İl Emniyet Müdürümüz tarafından bu konuyla alakalı bir çözüm önerisi henüz gelmedi. Biz esnafımız için bir ayrıcalık derdinde değiliz, esnafımız için bir imtiyaz istemiyoruz. Sadece makamlarda oturan şahıslar, görevini yapsın istiyoruz. Makamlar ne için var? Makamlar halka hizmet için vardır. Bizim buradaki görevimiz nedir? Esnafımızın hakkını savunmaktır. Çok açık bir ifade ile söylüyorum Kayseri’de korsan taşımacılık önlenmiyor. Kayseri’de görev yapan 2 bin 250 tane P plakalı araç var. Biz kontrol noktalarında bu plakalar kontrol edilmesin demiyoruz. Tabi ki bunların da kontrol edilmesi gerekir. Ama yetkisiz insanlar taşımacılık yapıyor. Yetkisiz insanın kullandığı bir araç, bir kazaya karışır da 3-5 tane cana mal olursa bunun hesabını kim verecek? Bu olay paranın ötesinde bir olaydır. Bağıra bağıra her platformda söylüyorum.” dedi.
“ÖZEL İZİN BELGESİ İLE HAKSIZ PARA KAZANIYORLAR”
Kayseri’deki bazı firmaların Büyükşehir Belediyesi’nden özel izin belgesi alarak bunu yasadışı kullanmalarını eleştiren Başkan Ay, “Özel izin belgesi kanunidir. Ama memlekete, vatana, millete faydalı bir şey değildir. Sektöre son derece zararlıdır. Biz eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu ve rekabeti ortadan kaldırdığını düşünüyoruz. Çünkü iyi niyetten çok kötü niyetle kullanılıyor. Eğer kendi personelini taşıyorsa başımız üstüne. Ama adam gidiyor müşteri taşıyor.” dedi.
Başkan Ay, “Ulaştırma Bakanlığı’nın servis hizmet yönetmeliğinde bize göre gereksiz olan ve sahada uygulanabilir olmayan, sahada uygulandığı zaman sadece esnafa zararı olan bir uygulama vardır. Maalesef bu, korsanı tetikliyor. Gerçek manada fabrikatörlerin kendi servis aracına özel izin belgesi alarak, taşımacılık yapması kanunen bir engel taşımıyor. Ama korsanı tetikliyor. Neden? Örneğin, bir şahıs gidiyor fabrika adına araç alıyor başka işletmelere de çalışıyor. Adam gitmiş araba almış, fabrikatöre gidiyor diyor ki arabayı sen fabrikanın üzerine al, ben 100 liraya taşıyacağım işçiyi 80 liraya taşıyayım diyor. O arkadaşlar da buna müsaade ediyorlar. O Özel izin belgesinin karmaşası, şehre getirdiği kötülükler burada ortaya çıkıyor.” dedi.
Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, özel izin belgesi alarak işletmesine personel yerine müşteri taşıyıp, belgeyi özel amaçları için kullananları da sert sözlerle eleştirdi. Başkan Ay, “Özel izin belgesi kanunidir. Ama memlekete, vatana, millete faydalı bir şey değildir. Sektöre son derece zararlıdır. Biz eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu ve rekabeti ortadan kaldırdığını düşünüyoruz. Çünkü iyi niyetten çok kötü niyetle kullanılıyor. Özel izin belgesi verilen araçlarda GPS ve araç içi kameraların olması gerekmektedir. Nereden gidip gelindiğine bakılması lazım. Kimleri taşıdığına bakılması lazım. Bir de müşteri taşıyanlar var. Onlar da kul hakkı yiyorlar. Korsan taşımacılık yapıyorlar. Özel izin belgesini alan bazı insanlar, o belgeyi almış ticaret yapıyor. Belge sayesinde para kazanıyor resmen. Buna müsaade edilmemesi gerekir. Böyle bir belge saçma sapan bir belge zaten. Bu belgenin varlığına karşıyız. Eğer adam kendi personelini taşıyorsa başımız üstüne. Ama adam gidiyor müşteri taşıyor. Bu konu Kayseri’de alenen belli olmasına rağmen denetim altına alınmıyor. Biz bu mücadelede çok yalnız kalıyoruz. Kayseri’de bir tek Sayın Valimize güveniyoruz. Bize söz verdi bu konuda. Onun dışında tek başımıza yetim gibi kaldık.” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: Ahmet SARIKUŞ
"Haksız Para Kazanıyorlar"
Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, Kayseri’nin trafiği, korsan taşımacılık ve özel izin belgeli personel taşımacılığı hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
23 Eylül 2019 - 09:25 - Güncelleme: 23 Eylül 2019 - 12:35
YORUMLAR