Neriman AYAN

Neriman AYAN

Eğitimci

BİLİNÇSİZ YAPILAN TERCİHLER

02 Aralık 2019 - 10:47

Üniversite ve bölüm tercihi yapacak olan adayların, tercihlerle ilgili yapılan araştırmalar sonucu anne babalarından ya da çevrelerinden oldukça etkilendikleri gözlemlenmiştir. Aileler ve adaylar meslek seçiminde fazla bilgiye sahip olamadıkları için, yanlış tercihlerde bulunuyorlar. Adaylardan beklenen doğru tercihler ise, yeteneklerine en uygun mesleği seçip mutlu ve istekli bir şekilde bölümde okumalarıdır.
Türkiye’de üniversite giriş sınavına başvuran kişi sayısının %40’ı bölümünden memnun olmayan gençlerle dolu. Bilinçsiz tercih, aile ve toplum baskısı eğitim sistemindeki eksik ve yanlış yönlendirmeleri ortaya koyuyor. Aileler en çok para getirecek ve en az risk taşıyan meslekleri seçmesini istiyor. Adaylar ise, kolaylıkla okuyabilecekleri meslek istiyorlar. Bazı adaylar ise son zamanlarda artık toplumun kabul ettiği mesleklerin dışındaki mesleği seçebilme özgürlüğünü örneğin, ailenin isteği ile yazılan bölümleri yazıp en fazla bir iki yıl okuyup sonra üniversiteyi bırakan öğrenciler mutsuzlukla karşılaşıyorlar. Kaybedilen, ömründen giden iki yıl. Bunun için burada aile baskı uygulamak yerine çocuklarını tanıyıp onları yetenekleri doğrultusunda yönlendirmelidirler. Adayların da tercihlerini iyi bir şekilde araştırıp bilgi sahibi olup bu yönde tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
Adaylar seçecekleri üniversitelerin tanıtım ofisleriyle iletişime geçebilir, o bölümde okuyan öğrencilerle konuşabilir, üniversitelerin internet sitelerinde araştırma yapabilir ya da bu platformda düzenlenen gezi veya fuarlara katılıp üniversitelerin imkanlarından puanlarından eğitim süresi boyunca alacakları hizmetler hakkında bilgi edinebilirler.
Adayların “PUANIM YANMASIN, SENEYE BIRAKMAYIM” kaygısıyla yaptıkları tercih de son derece yanlıştır. İstemediği okulu ya da bölümü yazmak en büyük hatalardan biridir. Çevrenizdekilere ben de kazandım demek için bölüm tercih etmeyin. Bu arada 24 tercih hakkımızın hepsini kullanmak zorunda da değiliz. ÖSYM, yerleştirmeyi adayların tercihlerinin sıralamasını değil, bireysel başarısını göz önüne alarak yapıyor.
Son olarak da diğer bir yapılan hatalardan bahsetmek istiyorum. Adayın yaşadığı ildeki üniversiteleri öncelikli olarak yazma eğilimi. Tabii ki bu istek daha çok ailenin baskısı ile ortaya çıkıyor. Maddi kaygılar ya da adayın arkadaşlarından çevresinden ayrılma korkusu.
Unutmayın ki bazı meslekler, mezun olduğumuz üniversitenin ismi, referansı ile bize birçok şey sunacaktır. Bu yüzden öğrencinin bulunduğu ilde okuma fikri, isteği çok özel sebepler içermiyorsa vazgeçilmez bir neden haline gelmemelidir.
Üniversite adayları için, ön bilgi niteliğinde bu yazıyı kaleme aldım. Tercih döneminde daha detaylı bir yazıyla görüşme üzere. Tüm üniversite adaylarına şimdiden başarılar dilerim.
Instagram: @nerimanayan

YORUMLAR

  • 0 Yorum