Güneş ışınları ve yapay olarak elde edilen UV ışınlarının, D vitamini sentezlenmesine yardımcı olması, hastalığa neden olan organizmaları yok etmesi, ısı sağlaması, insan psikolojisine olumlu etkisi, psoriasis (sedef hastalığı) ve diğer deri hastalıklarının fototerapisini sağlaması yararlı etkileridir.
Fakat dozun her şeyde önemi olduğu gibi güneş ışınlarının da fazlası oldukça zararlıdır. İnsan sağlığı açısından belli başlı zararları; güneş lekeleri, cilt yanıkları, deri kanseri, fototoksik ve fotoalerjik reaksiyonlara neden olması ve ışığa bağlı deri yaşlanmasıdır.
Görüldüğü üzere güneşten korunmak, kozmetik bir gereklilikten çok hastalıkların önlenmesi için gereklidir.
Yaşlanma
Deri yaşlanmasının % 80-90’ı UV ışınları oluşturur. Bu ışınlar yaşlanmadaki en önemli faktördür buna ek diğer faktörler besinler, hormonlar, sigara, derinin kuru olması ve yer çekimidir. Yaşlanmaya çözüm aramaya başlamadan yaşlanma faktörlerinden korunmak daha doğru olur.
Cilt Kanseri
Her yıl tüm dünyada yaklaşık 2 ya da 3 milyon kişide iyi huylu cilt kanserlerine ve 130.000’in üzerinde de kötü huylu cilt kanserlerine rastlanmaktadır. Herkesin cilt kanserine yakalanma riski olmasına rağmen açık tenli, çok sayıda büyük ben ve lekeleri olan, uzun süreli güneşe maruz kalan kişilerin cilt kanserine yakalanma riski daha fazladır.
Çocukluk döneminde ultraviyole ışınlarına (UV) maruz kalmak, gelecekte cilt kanserinin gelişme riskini arttırmaktadır. Araştırmalar güneşin verdiği toplam zararın % 70’inin 18 yaşından önce gerçekleştiğini göstermektedir. Yirmi yaş öncesi dönemde güneşten iyi korunma, cilt kanseri oluşma riskini aza indirmektedir.
UV Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin
Uygun giysiler, şapka, şemsiye gibi fiziksel koruyucuların kullanımı önemlidir. Özellikle yaz aylarında 10.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmaktan kaçınılmaya çalışılmalıdır. Mutlaka SPF içeren güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir.
Doğru Ürün Seçimi
Bebeklerin ciltleri daha hassas olduğu için onlar için formüle edilmiş özel ürünleri kullanmaları gerekir. Bebek ürünleri 0-3 ay aralığından itibaren 3 yaşına kadar kullanılabilen ürünlerdir. Çocuklarda ise 3 yaştan, 10-14 yaş aralığına kadar uygun olan ürünler kullanılmalıdır.
Fiziksel filtre içeren koruyucular ciltte bariyer oluşturarak etki eder. Dolayısıyla herhangi bir emilim söz konusu değildir. Bu nedenle yoğun güneşte kalmak zorunda kalındığında, alerjik veya hassas ciltlerde, bebeklerde, çocuklarda ve hamilelerde, fiziksel filtre içeren koruyucular tercih edilmelidir.
Vücut ve yüzdeki derinin yapıları birbirinden farklıdır. Yüz daha hassas bir yapıya sahip olduğu için vücut için olan bir ürün yüze uygulanmamalı, yüz için mutlaka farklı ürün kullanılmalıdır.
Akne problemi olan kişilerin yağsız güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerekir. Ambalajı üzerinde ‘non-comedogenic’ ibaresi bulunmayan ürünler gözenekleri tıkayıp, yeni sivilcelerin oluşmasına zemin hazırlar bu yüzden ürünü kullanmadan buna dikkat etmek güneşten korunurken istenmeyen başka problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Leke sorunu olan kişiler ise yoğun kapatma özelliği olan ve ten rengindeki SPF 50 fondöten tarzı dermokozmetik ürünleri seçebilirler.
Deniz ve havuzda uzun süre vakit geçirenler, açık havada spor yapanlar ve terlemeye meyilli kişiler suya dayanıklı güneş koruyucular kullanmalıdır.
Çok Yapılan Yanlışlar
Gölgede veya bulutlu havada güneş koruyucu kullanmamıza gerek olmadığını düşünmek en sık yapılan hatalardan biridir. UV ışınları 4 mevsim, gündüz olduğu sürece her zaman mevcuttur ve farkında olmasak da cildimize zarar verir.
Sabah sürülen güneş koruyucunun akşama kadar etki edeceğini düşünmek yine en sık yapılan hatalardandır. Güneş koruyucuların 2-3 saatte bir yenilenmeleri gerekir. Suya dayanıklı bir ürün kullanılmadığı sürece terleme ve denize ya da havuza girme faktörü de varsa yenileme işlemi daha sık olmalıdır.
Güneş koruyucuyu dışarı çıktıktan sonra sürmek de yanlıştır. Ürünün cilt tarafından emilip koruyucu özelliğinin başlaması için 20-30 dakikaya ihtiyaç duyulur. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulamaktır.
Unutmamak gerekir ki güneş koruyucular sadece yaz aylarında değil her mevsim kullanılmalıdır. Ayrıca kullanılan ürünlerin cildinizi iyileştirici aktif madde içerebilmeleri için mutlaka dermokozmetik olması gerekmektedir.
Size en uygun güneş koruyucuyu tavsiye edebilmeleri için, en yakın sağlık danışmanınız, eczacılarınıza danışabilirsiniz.
YORUMLAR