Sevim FAZLIOĞLU

Sevim FAZLIOĞLU

Psikolog

PSİKOLOJİK TEDAVİ

09 Eylül 2019 - 10:13

Halkımızın dilin de ‘Deli doktoru.’, ‘Ben deli miyim ki psikoloğa gideyim!’, ‘Yalnızca deliler psikoloğa gider!’ gibi cümleler maalesef ki geçmişten günümüze kadar devam ediyor söylenmeye. Daha yeni yeni bilinçlenen, psikiyatri ve psikolojinin önemini anlayan kişiler oluşmakta. Bu yazımda sizlere psikoloji tedavisi hakkında doğru bildiğiniz yanlışlardan bahsetmeyi ve nasıl bir tedavi uygulandığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Başlamadan önce değerli hocam Psk. Serdar Vatansever’in sevdiğim bir sözü var sizinle paylaşmak isterim; ‘Mesleki hayatım boyunca en büyük faydayı terapiste gelmeyi gerekli görmeyenler üzerinde sağladım.’
YANLIŞLAR
• Divana uzan ve çocukluğunu anlat.
• Terapi kendi problemini kendi başına çözemeyen, zayıf insanlar içindir. Terapi deliler içindir.
• Terapi kısa sürede tüm problemlerimi çözecek.
• Terapinin verimli olması için mutlaka antidepresan ilaç kullanmak gerekir.
• Terapi yalnızca “akıl hastaları” içindir.
DOĞRULAR
• Gerçekte, çoğu modern terapi ortamında danışan kişi ile terapist yüzleri birbirlerine bakacak şekilde otururlar. Psikodinamik psikoterapi seanslarında şu anki düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın analiz edilmesinde çocuklukta yaşanan sorunlar önemlidir, ama bu önem sadece şu anki zamanda ruh halinizi ve problemlerinizi anlama bağlamında geçerlidir.
• Bir kişinin psikoterapiye devam etmek istemesinin pek çok nedeni olabilir. İlişkiler, stres, işsizlik, travma, madde kullanımı, öfke, depresyon, endişe, kilo sorunları ve daha pek çok sorun... Bu problemler için destek almaya karar vererek daha mutlu ve tatmin edici bir varoluşa doğru proaktif ve cesur bir adım atmış olursunuz ve bunun utanılacak hiçbir yanı yoktur.
• Terapinin kişilerin daha mutlu hayatlar sürmelerine yardım etmek konusunda çok etkin olduğu kanıtlanmış olmakla birlikte bir anda her şeyi çözmesi beklenemez. Terapistinizin görevi tüm problemlerinizi çözmek değil, durumunuz hakkında iç görü ve anlayış kazanmanız için size yol göstermek ve destek vermektir. Terapinin amacı, kendi koşullarınız çerçevesinde sizin için en iyi olan kararları kendiniz almanız konusunda size güç vermektir. Terapistiniz problemlerinizle ilgili olarak tüm cevapları size verirse, terapistiniz yanınızda değilken sorunlarınızla nasıl başa çıkabilirsiniz? Önemli olan, yaşadığımız hayatı daha iyi anlamak için gerekli olan zamanı ve dikkati ayırmak, kendimiz hakkında kafa yormak ve hayatın karşımıza çıkardığı güçlüklerle yüzleşmek açısından yararlı olan becerileri geliştirmektir.
• Kronik depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda iyileşme sürecine mümkün olan en kısa sürede ulaşabilmek için antidepresan ve düzenli terapi uygulamalarının birlikte kullanımı, kişinin yaşadığı sorunların şiddetine de bağlı olarak, psikoterapistler tarafından önerilebilir. Ancak ilaç kullanım süresi sonlandıktan sonra ya da hiç ilaç kullanmadan psikolojik destek hizmetlerinden faydalanan ve yaşam kalitesini bu görüşmelerin yardımıyla yükselten birçok kişi vardır.
• Nasıl ki yıllık düzenli kontrollerimiz, şüphelendiğimiz bir hastalığa karşı kan testlerimizin yapılması için bir doktora, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenebilmek ve kilo gibi beden sağlığımızla ilgili süreçlerimizi bilinçli bir şekilde takip edebilmek için bir diyetisyene gidiyorsak yaşadığımız psikolojik problemleri ön yargısızca dinleyip sorunlarımızla baş edebilmemizi sağlayan sağlıklı ve etkili yolları öğrenmek için psikolojik danışmanlara ihtiyaç duyarız. Sıkıntılı dönemlerimizde bize destek olabilecek yardıma ulaşmak için attığımız adımlar “hasta” olduğumuz anlamını asla taşımaz. Aksine problemlerine çözüm üretmek için bilinçli adımlar atan “cesur” bireyler olduğumuzu gösterir.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum