Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

BASİT ŞEKER GERÇEKLERİ -1

22 Temmuz 2019 - 10:09

Son yıllarda artan obezite ve diğer sağlık sorunlarının nedeninin şeker olduğu vurgulanmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışma (Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması(TBSA-2010)) verilerine göre bireylerin %55,5’inin her gün basit şeker tükettikleri görülmüştür.

Peki, nedir bu basit şeker? Basit şekerler, karbonhidratların en küçük yapı taşını oluştururlar. Bu karbonhidrat grubu sindirimle daha küçük parçalara ayrılmazlar, bu nedenle sindirilmelerine gerek kalmadan direkt kana karışırlar.

 Basit şekerler sindirime uğramadıkları için tüketildikten 15-20 dakika sonra kana karışarak kan şekerinin ani yükselmesine neden olurlar. Kan şekerinin bu ani dalgalanması da insülin direnci, diyabet gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.

Aynı zamanda basit şeker içeren bir besin tüketildiği zaman kan şekeri bir anda yükselip bir anda düştüğü için baş dönmesi, diğer öğünde daha fazla yemek yeme isteği, hemen acıkma gibi durumlarla da karşılaşılabilir.

Basit şeker demek sadece soframızda çayımıza attığımız şeker değildir. Neredeyse bütün paketli gıdalarda basit şekerin farklı isimlerde çeşitleri mevcuttur. Gazlı içecekler, meyve suları gibi şekerle tatlandırılmış içecekler fruktozla doldurulur ve fruktoz da bir tür basit şekerdir.
 
KARACİĞER YAĞLANMASINA NEDEN OLABİLİR

Basit şekerin aşırı ve fazla tüketimi karaciğerde fazla yağ depolanmasına neden olarak karaciğer yağlanmasını tetikler.  Karaciğer yağlanmasıyla birlikte bel çevresinde de oluşan yağlanma ile obeziteye neden olabilmektedir.

İNSÜLİN DİRENCİNE NEDEN OLABİLİR

Sık aralıklarla ve yüksek miktarda basit şeker tüketimi, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yeterli ve etkili bir şekilde çalışamamasına yani insülin direncine neden olmaktadır.

DEPRESYONA NEDEN OLABİLİR

Yapılan araştırmalara göre, hazır kek ve şekerli içecekler gibi çok şekerli ürünler de dahil olmak üzere çok sayıda işlenmiş gıda tüketmek, yüksek depresyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

DİŞ SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLER

 Ağızdaki bakteriler şekerle beslenir ve bu bakteriler şekerli beslenildiği zaman dişlerdeki mineral kaybına neden olan asit yan ürünlerini serbest bırakmaktadır.

NE YAPMALIYIZ?

Bütün bunlara rağmen basit şekeri bir anda hayatımızdan çıkaramayız elbette. Kahvemize, çayımıza attığımız şekeri azaltarak, her gün şerbetli tatlılar, paketli ürünler, hazır meyve suları tüketiyorsak 2-3 günde bir tüketerek basit şeker tüketimini azaltmaya yavaş yavaş başlayabiliriz.

HAFTANIN SORUSU

HANGİ BESİNİN 100 GRAMINDA DAHA FAZLA C VİTAMİNİ BULUNUR?

  1. GREYFURT
  2. YEŞİL BİBER
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
E-mail: [email protected]
Instagram: diyetisyenturkanozcaki
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum