Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER

23 Eylül 2019 - 10:00

1 haftada 5 kilo verdiren diyet, lahana diyeti, sıvı diyetleri, x diyeti y diyeti… Hepimiz internette sıklıkla denk geliyoruz bu tarz başlıklara. Sırf kilo vermek için sağlığınızdan olmak daha mı önemli? Tabii ki hayır. Ve yukarda bahsettiğim bu çeşitli diyetlerin hemen hemen hepsi çok düşük kalorili diyet kategorisine girmekte.
ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLERİN SAĞLIĞA ETKİSİ
Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü; çok düşük kalorili diyetleri günlük 800 kaloriden daha az kalori içeren diyetler olarak tanımlamıştır. Bu miktarda kalori alımı ortalama yetişkin bir insanın bazal metabolizma hızını bile karşılamamaktadır! Bazal metabolizma hızı, kişinin dinlenme anında sadece nefes alma, kan dolaşımı, hücresel fonksiyonlar gibi hayati aktivitelere harcadığı enerji demektir. Yani günlük hayatınıza devam ederken çok düşük kalorili bir diyet uygulamaya çalışırsanız vücudunuz temel fonksiyonları yapacak enerjiyi bulamaz ve vücut depolarını kullanmaya başlar. Bir süre sonra yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra besin ögesi yetersizliklerinin yol açtığı ciddi sağlık sorunları (diyare, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, kas krampları, koma vb.) görülebilir.
TEK BİR BESİNLE BESLENİLMEMELİ
Bir diğer kritik nokta ise belli bir besini ele alan diyetler…. Peki sadece bir besinle vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri nasıl karşılayabiliriz? Mümkün değil.  Sağlıklı beslenmek, sağlığı koruyabilmek için çeşitli besinlerden dengeli bir şekilde tüketmek en doğrusu. Biz, diyet menüsü planlarken dahi her gün aynı meyveyi yemeyin, olabildiğince çeşitlendirin şeklinde öneriler veririz ki hasta bir besinde olmayan antioksidantı, yararlı içeriği diğer besinle veya meyveyle karşılayabilsin diye.
ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER SAFRA OLUŞUMUNU ARTIRIYOR
Çok hızlı bir şekilde kilo kaybedildiğinde, karaciğer fazla miktarda kolesterol salgılar. Vücudumuz zaten kolesterol salgılamıyor mu? Bu durum normal değil mi? Burada bahsedilen durum, olması gerekenin üzerinde bir kolesterol salınımı! Fazla salınan kolesterol ise safra taşı oluşumuna neden olarak vücudun için ciddi bir yan etki oluşturur.
Üst karın ve sırt bölgesinde ağrı, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi şikayetler ile kendini gösteren safra taşı oluşumu yaşam kaliteni düşüren bir durum ne yazık ki.
YAĞ DEĞİL KAS KAYBEDİLİYOR
Yapılan geniş çaplı bir çalışmada düşük kalorili diyet uygulamalarında bireylerin sağlıklı bir kilo verme diyeti uygulayanlara göre çok daha fazla kas kaybı yaşadığı bulunmuş. Çünkü; vücut enerji kazanmak için yeni yollar aramaya başladığında kas dokusunu parçalamaya başlar. X diyetini bıraktım kilo aldım diyenlerin yaşadığı durum diyebilirim. Çünkü bu tarz diyetler, vücut kas kaybettiği için ve kas kaybı metabolizmayı yavaşlatacağı için eskisinden daha fazla yenildiğinde (çok az bir kaçamak olsa bile) direk kilo artışına neden olur.
Özetleyecek olursam, sağlığı direk olumsuz etkileyebilecek bu tarz diyetlere yönelmek yerine sağlıklı, dengeli biçimde beslenerek, gerekiyorsa bir uzmana danışarak kilo vermelisiniz, vücudunuz, bedeniniz size emanet onu en iyi şekilde korumalısınız 
 
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM : [email protected]
INSTAGRAM HESABIM :@diyetisyenturkanozcaki

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum