Ekmeğin tarihçesi, 8 bin yıl öncesinden; insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı, sonra da bunlara su katıp elde ettiği hamuru yassı bir kaya üzerine yayarak ateşte pişirdiği günlere kadar uzanır.
Yaygın inanışa göre Mısırlı bir fırıncı, unutkanlığından hamurun bir parçasını yoğurmamış, sonra da bunu bir sonraki hamura ilave etmiş, böylelikle tesadüfen mayalama yöntemini geliştirmiştir. Yani ekmek eski çağlardan beri dünyada beslenmek için kullanılan en temel besin grubudur.
Günümüzde ekmeğin zehir olduğuna, asla tüketilmemesine dair yaygın bir inanış vardır. Kilo vermek isteyen kişiler ancak ekmeğin tüketimini tamamen keserek zayıflayacağına inanarak ekmeği hayatlarından çıkarmaya çalışırlar, belli bir zaman ekmeğe hayır deseler bile bir süre sonra dayanamaz ve daha fazla tüketime yönelirler. Önemli olan ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmak değil; kararında ve doğru çeşidini tüketmektir.
HANGİ EKMEK ÇEŞİTLERİNİ TÜKETMELİYİZ?
Bir buğday tanesi 3 kısımdan oluşmaktadır. Kepek: buğdayın dış kabuğudur, lif(posa) bakımından zengindir. Endosperm: buğdayın en büyük yüzdesini oluşturur, karbonhidratlar bakımından zengindir. Ruşeym ise, buğdayın çekirdek kısmıdır, B grubu vitaminleri ve lif bakımından zengindir. Aynı zamanda ruşeymde birçok aminoasit, vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar bulunur.
Beyaz ekmek ise sadece endosperm kısmını içerdiği için kabuk ve rüşeymden yoksun dolayısıyla vitaminler, sağlıklı yağlar, posa ve minerallerden de fakir bir ekmek türüdür.
Bu nedenle ekmek tercihi yaparken endüstriyel olarak saflaştırılmış ekmekler yerine tam ekmekleri tercih etmeliyiz (tam tahıllı ekmek, ekşi mayalı ekmek, çavdar ekmeği gibi…)
EKMEKTEKİ LİFİN (POSANIN) ÖNEMİ
Tam ekmekle beyaz ekmeklere göre vitamin-mineral açısından zengin olmasının yanı sıra liften de zengindirler. Lifli ekmekler tam tahıllı ve kepekli olanlardır. Ancak tam tahıllı ekmekler, lif ve vitamin/mineral dengesi açısından kepekli ekmeklere göre daha üstündür.
Lif denen bu molekül vücuttan sindirilmeden atıldığı gibi, geçiş esnasında kapladığı hacimle önce midede tokluk hissi verir, bağırsaklara geçtiğinde ise bir kısım zararlı maddeleri kendine bağlayarak vücuttan atılmasını sağlar. Böylelikle kabızlığı önler ve yağ moleküllerinin bir kısmının da bağlanıp atılmasına, fazla kolesterolün atılmasına katkı sağlayarak kan kolesterolünün dengede kalmasını sağlar.
Sindirimi yavaşlattığı için kan şekerinin optimum düzeyde kalmasına yardımcı olur.
Lif içeren ekmekler özellikle kalp-damar sağlığının korunması, diyabetin, hipertansiyonun önlenmesi ve kontrolünde çok büyük öneme sahiptir.
BESİN ETİKETİ OKUNMALI
Pek çok tam tahıllı ekmek, beyaz ekmekten daha koyu, ancak gıda üreticileri, ekmek ürünlerine daha koyu bir renk vermek için pekmez ve gıda boyası ekleyebilirler. Her zaman aldığınız ekmeğin besin etiketini kontrol edin. Renge göre alışveriş yapmayın.
Toparlayacak olursak ekmek zehir değildir, önemli olan ekmeğin hangi çeşidini hangi sıklıkla tükettiğiniz önemlidir... Tam ekmekler sağlığa yarar bile sağlayabilmektedir. Bununla beraber ekmeğin bir karbonhidrat türü olduğunu bilmeli, fazla karbonhidratın yağlanmaya neden olabileceği unutulmamalı. Bu nedenle kararında ekmek tüketimi en doğrusu olacaktır…
GEÇEN HAFTANIN SORUSU: TERMAL EŞOFMANLAR ZAYIFLATIR MI?
Tartıya baktığınızda kiloda azalmaların olduğunu gözleyebilirsiniz. Fakat bu kayıpların yağ yerine su kaybıdır. Kilo vermek sadece tartıda gördüğünüz rakamların günden güne azalması anlamına gelmez önemli olan yağdan kaybetmektir. Ancak doğru diyet, sağlıklı yaşam, fiziksel aktivite ile kilo verebilirsiniz.
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM: [email protected]
INSTAGRAM HESABIM : @diyetisyenturkanozcaki
YORUMLAR