Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

HERKESİN HAYATINDAKİ GİZLİ MADDE: ÇİN TUZU

26 Ağustos 2019 - 09:26

Monosodyum glutamatı duymuş muydunuz? Peki ya Çin tuzunu? Halk arasında genellikle Çin tuzu olarak bilinen Monosodyum Glutamat (MSG), ticari gıdalarda en yaygın kullanılan gıda katkı maddelerinden biridir. Birçok ülkede MSG “Çin tuzu” ismini almaktadır. MSG, doğada en bol bulunan amino asitlerden biri olan glutamik asitten elde edilir. Gıdalara yapılan uygulaması zamanla artmıştır ve her marketten elde edilebilen birçok farklı içerikte ve işlenmiş gıdada bulunur.

MSG, işlenmiş gıdalara Japoncada umami olarak bilinen özel bir aroma verir. MSG’nin kullanım amacı tatlıları daha tatlı, tuzluyu daha lezzetli, ekşiyi daha çekici hale getirmesidir.
Lezzeti arttırdığı için popüler olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir. Lezzet arttırıcı etkilerinin yanı sıra MSG, çeşitli toksik (vücuda zararlı) formlarıyla ilişkilendirilmiştir.

ÇİN TUZUNUN (MSG’NİN) VÜCUDA OLAN ETKİLERİ

Çin tuzunu vücudumuza aldığımızda bu madde beynimiz üzerinde farklı sinyaller oluşturarak yediğimiz yiyeceklerin daha lezzetli algılanmasına neden olur. Yüksek lezzetlilik etkisi nedeniyle bu maddeyi içeren ürünleri yediğimizde doymayız, yedikçe yiyesimiz gelir.

Çin tuzu, beyindeki sinyal akışını değiştirmesi, tokluk hormonunun akışını bozması, tüketilen besinin lezzetini artırması, insülin direncine neden olan hormonu artırması ve normal seviyede olan kan şekerinin dengesini bozmasıyla obeziteye neden olabilmektedir.

Aynı zamanda MSG, metabolik bozukluklar, Çin Lokantası Sendromu ile de ilişkilendirilmiştir.

Çin Lokantası Sendromu’nda hastalığın belirtilerinin başlangıcında boyun arkasında yanma hissi, her iki kolda kabarma ve belirtilerin genelinde halsizlik, yorgunluk, çarpıntı gibi şikayetler vardır. Bu semptomlar MSG (Çin tuzu) açısından zengin bir öğün tüketiminden 20 dakika sonra ortaya çıkar.

ETİKET OKUMAK ÇOK ÖNEMLİ

Çin tuzu ürünlerde sadece monosodyum glutamat (MSG) şeklinde bulunmaz. Bu nedenle etiket okumak bilinçli tüketim açısından çok önemlidir.

MSG İÇEREN MADDELER: Hidrolize edilmiş protein, maya özütü, tekstüre edilmiş protein, kazeinat, glutamat, jelatin, hazır baharatlar, hazır et suları ve dahası…

MSG İÇEREN BESİNLER:

Hazır çorbalar, hazır soslar, sucuk, salam, sosis vb. ürünler, et ve tavuk suyu tabletleri, cipsler, tatlı ve tuzlu hazır gıdalar, fast food türündeki gıdalar, katı yağlar…

Bununla birlikte, bir ürün ne kadar çok işlem görürse MSG içerme ihtimali o kadar artar. Birçok ilaç ve besin takviyesi de bunları içerir.

Çin tuzu özünde zaten yüksek miktarda sodyum içerdiği için hipertansiyon hastaları da bu maddenin tüketiminden muhakkak kaçınmalıdırlar.

Toparlayacak olursam, MSG'nin lezzet arttırıcı olarak değerini kanıtlamış olmasına rağmen, yapılan çalışmalarda bu popüler gıda katkı maddesiyle ilgili olası toksik etkilere işaret edilmiştir. Bu toksik etkiler, sinir sistemi bozukluğu, obezite, yağ dokusunda bozulmalar, hepatik hasarı içerir. Hem restoranlar hem de okul kafeteryalarında sıklıkla kullanılan Çin tuzunun gıda endüstrisi için büyük yararları olsa da bu gıda katkı maddesinin her zaman kullanımının halk sağlığı için olumsuz sonuçları olabilir. Yiyeceklerde bulunan Çin tuzu günümüzde hala bilimsel yayınlarda tartışılmaktadır ancak unutmayalım ki; bir şeyin zararlı olduğunun ispat edilememesi, onun gerçekten de %100 zararsız olduğunu göstermez.

ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM: [email protected]
INSTAGRAM HESABIM : @diyetisyenturkanozcaki
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum