Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

16 Eylül 2019 - 11:49

Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi okul çağı döneminde de çok önemlidir. Çocuklar bu dönemde hızlı bir şekilde büyüyüp geliştikleri için birçok besin ögesine çok fazla ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda bu dönemde kazanacakları beslenme alışkanlıklarını hayatları boyunca devam ettireceklerdir.
Çocuklarda yetersiz ve düşük kaliteli beslenme, hızla gelişen beyin ve bilişsel işlevlerini bozabilir ve çocukların akademik başarılarını etkilemektedir. Çocuklarda düzenli öğün tüketiminin, özellikle kahvaltının akademik başarı ile ilişkisini gösteren çalışmalarda; düzenli kahvaltı yapan çocukların, konsantrasyonlarının, kavrama, hatırlama ve problem çözme yeteneklerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Öğün sayısı kadar, öğün içeriği de akademik başarıyı ve IQ’yu etkilemektedir. Çeşitli ve yeterli beslenmenin, yeterli meyve-sebze, mikrobesin (protein, folik asit demir, B grubu vitaminleri, omega 3, çoklu doymamış yağ asitleri) ve balık tüketiminin daha iyi akademik sonuçlarla ilişkisi olduğu; daha çok meyve, sebze ve evde hazırlanmış yemekleri tüketen çocuklarda IQ’nun ve hafıza yeteneğinin daha iyi olduğu bildirilmiştir.
Buna karşın, çocuklardaki düşük kaliteli yiyeceklerin (örneğin, şekerli gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, fast-food gıdalar) aşırı tüketimi; süt ürünlerinin ve besin değeri yüksek yiyeceklerin (örneğin; sebzeler, meyveler, et, balık, yumurta) yetersiz tüketimi gibi sağlıksız beslenme örüntüsü, olumsuz başarı performansı ile ilişkili bulunmuştur.
Fast-food gıdaların az tüketimi yüksek akademik başarı ile ilişkiliyken aşırı tüketiminin ise, akademik becerilerin daha yavaş gelişimine neden olduğu belirlenmiştir. Fast-food gıdaların içinde fazlaca bulunan trans yağ ve doymuş yağın aşırı tüketimi, akademik başarıyı olumsuz etkileyebilir.
Abur cubur besinler, içeriğindeki bu trans yağ nedeniyle öğrenme ve hafızaya yardımcı olan çok sayıda moleküllerin yanı sıra, beyin sinapslarını etkiler. Bu tarz gıdaların tüketilmesinin birçok olumsuz yanı olsa da anne babalar çocuklara asla yasak koymamalılar.
Bir besin ne kadar yasaklı olursa o kadar cazip gelir ve aileden gizli tüketilmeye başlayabilir. Bu nedenle yasak koymadan, bu tarz gıdaların ne derece sağlığı olumsuz etkilediği ve çok nadir tüketilmesi gerektiği anlatılmalıdır. Daha sağlıklı alternatiflerine yönlendirilmelidir. Dışarıdaki zincir markalardan almak yerine evde çocuğunuzla birlikte hazırlamak çok daha iyi bir tercih olacaktır.
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM : [email protected]
INSTAGRAM HESABIM :@diyetisyenturkanozcaki
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum